Een VOG aanvragen: hoe zit dat eigenlijk met de kosten?

vog aanvraag

Tegenwoordig kijkt niemand er meer raar van op als je in de situatie terechtkomt waarin je een VOG aanvraag moet indienen. De afgelopen jaren moest Justis (de overheidsdienst die al deze aanvragen verwerkt) namelijk maar liefst meer dan een miljoen van deze aanvragen afhandelen. Meestal is het probleemloos verkrijgen van een VOG (voluit: Verklaring Omtrent het Gedrag) een voorwaarde om in een bepaalde functie aan de slag te kunnen. Ondanks dat zo’n VOG aanvraag vaak een soort formaliteit is zijn hier wel kosten aan verbonden. Over het algemeen gaat het dan om een aantal tientjes, afhankelijk van waar je de aanvraag indient. 

vog aanvraag

Zorg voor duidelijkheid tussen werkgever en werknemer

In principe moet de persoon die een VOG aanvraagt de kosten die hierbij komen kijken meteen voldoen. Als je sollicitant bent kunnen deze kosten dus bij jou komen te liggen. Echter is het behoorlijk gebruiker dat de werkgever deze kosten later weer vergoedt. Vanzelfsprekend is een werkgever dit alleen niet verplicht. Het is daarom handig als je samen vooraf bepaalt en dus duidelijk hebt wie deze kosten uiteindelijk voor zijn rekening gaat nemen. Overigens is het bij VOG aanvragen om andere redenen (bijvoorbeeld om een vergunning te krijgen) wel gebruikelijk dat je de kosten zelf moet betalen.

In deze situatie kun je een VOG gratis aanvragen

Een VOG is dus normaal gesproken niet gratis. Op deze regel geldt vervolgens slechts één uitzondering. Deze bestaat eruit dat als je een VOG aanvraagt omdat je vrijwilligerswerk gaat doen waarbij je gaat werken met kwetsbare personen, dat er dan überhaupt niet betaald hoeft te worden voor de aanvraag, laat staan voor de verklaring zelf. In alle andere gevallen geldt dus het vastgestelde bedrag door de organisatie waar je je aanvraag doet.